Tieto recepty sa hodia aj na zajtrajšiu grilovačku
Zemiaky pečené v rúre s pikantným plesňovým syrom
4 veľké zemiaky, 100 g Gorgonzoly, 8 vlašských orechov, 8 šalviových listov, soľ, korenie
Zemiaky dôkladne umyjeme, osušíme, no nešúpeme. Na každom urobíme pozdĺžne 3 – 4 rovnobežné zárezy. Každý zemiak trošku osolíme a uložíme na štvorec papiera na pečenie. Všetky poukladáme na väčší rozprestretý alobal. Dobre ich zabalíme a vložíme na mriežku do stredu vyhriatej rúry a pečieme asi hodinu. Zemiaky sú upečené, ak ihlica alebo špáradlo ľahko preniknú do stredu.
Syr nakrájame na plátky, orechy rozbijeme, vyberieme jadierka a nasekáme ich. Zemiaky vyberieme z rúry, otvoríme kornúty, malým nožíkom opatrne roztvoríme rezy v zemiakoch a do každého z nich vložíme plátok syra a kúsok orecha. Každý zemiak obložíme šalviovými listami a opäť vložíme do vyhriatej rúry a pečieme, kým sa syr nerozpustí. Ihneď podávame.
Kura na taliansky spôsob
1 kura, čierne korenie, soľ, strúčik cesnaku, 6 šalotiek, výhonok rozmarínu, 6 šalviových lístkov, 4 polievkové lyžice oleja, citrónová kôra, 1/8 l suchého talianskeho vína, viazanička petržlenovej vňate.
Kura rozdelíme na 6 kusov. Každú časť umyjeme, osušíme, okoreníme, osolíme a na oleji opražíme do chrumkava na veľkej panvici. Potom pridáme umytý a nasekaný rozmarín a šalviu, nasekaný cesnak (prípadne šalotky) a zalejeme vínom. Dusíme v prehriatej rúre pri teplote 200 stupňov asi 20 minút. Umytú petržlenovú vňať osušíme a nadrobno posekáme. Posypeme ňou kura a podľa želania ozdobíme aj jemnými pásikmi citrónovej kôry.